Bu Blogda Ara

7 Mart 2011

Profiterol

37 adet
Malzemeler:  Hamuru için:
100 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ 
1 su bardağı su,   
1 su bardağı un,
3 yumurta,
 Dolgu kreması için:
 2.5 su bardağı süt,
5 yemek kaşığı şeker,
3 yemek kaşığı un,
1 tatlı kaşığı kakao,
Üzeri için:
 2.5 su bardağı su,
1 yemek kaşığı nişasta,
 2 yemek kaşığı kakao,
3 yemek kaşığı toz şeker
Yapılışı: Tereyağını ve suyu küçük bir tavaya koyup ocakta çok harlı olmayacak şekilde yağ eriyip su ısınana kadar tutun.(Suyu kaynatmamaya ihtimam gösterin çünki; hamurunuzun kıvamında değişiklik olabilir)Ocağın altını kapatıp unu ilave edin ve tahta kaşık ile pürüzsüz bir hamur elde edene kadar karıştırın. Hamrunuz ocağa alıp 3 dakika çevirin. Altını kapatın. Hamurunuz iyice soğusun. Hamurunuz soğuyana kadar iç kremanızı yapmanızı tavsiye ederim. Yumurtaları teker teker ilave edin. Bir yumurtayı hamura iyice yedirmeden diğerini ilave etmeyin. Parlak ve pürüzsüz bir görüntü elde edene kadar karıştırın.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye 1&1.5 cm aralıklarla krema pompası kullanarak veya dilediğiniz boy bir kaşıkla dökün. Resimdeki profiterol'de çay kaşığı kullandım. Bir kaşığı iyice doldurun ve diğer kaşıkla sıyırın. Bu şekilde tepsiyi doldurun. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dk pişirin. (Ben 41 dk pişirdim)
Fırından çıkarmayın. Fırında soğusun. İçlerinin boşalması için bu adımı ihmal etmemelisiniz. İyice soğuduktan sonra fırından çıkarın. Dolgu kremasını ister profiterolleriniz ortadan enine keserek veya isterseniz krema pompası ile alttan delik açarak doldurun. İkincisini tercih ettim yaparken.
İç dolgu kreması:
Un, şeker ve kakaoyu tencereye alıp karıştırın. Sicim gibi akıtarak sütü ilave edin bir yandan karıştırarak. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynadıktan 2-3 dk sonra altını kapatın. Kıvamı katı olsun istemiyorsanız yaklaşık yarım bardak daha süt ilave edebilirsiniz bu ölçülere.
Çikolata sosu:
Yine tencerede ilk kuru malzemeleri karıştırarak işe başlayın. Bir yandan karıştırarak suyu ilave edin. Orta ateşte kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kısarak 2 dk daha ocakta tutun ve ateşi söndürün. İyice soğusun sosunuz. Ben hamurları fırına koyunca hemen sosu hazırladım. Sos sıcak olursa aşırı yumuşak profiterolleriniz olur. Soğuk sosu doldurduğunuz profiterollerin üzerine dökün. Afiyet olsun.
Not:Üstteki resim tarifi aldığım arkadaşımın getirdiği, ufacık kibar; çay kaşığı ile dökmüş. Ben de çay kaşığı kullansam da biraz dolu olmuş kaşık galiba:) Dolgu kreması onun tarifine ek olarak kakao ilaveli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder